Nederlanders zitten onterecht vast aan een te dure hypotheek

Banken en andere geldverstrekkers brengen al heel lang oversluitvergoedingen in rekening waarvan zij de omvang niet kunnen onderbouwen en die veel te hoog zijn. Zo maken zij het minder aantrekkelijk om over te stappen naar een lening met een (veel) lagere rente. Dat is in strijd met de wet. Op grond van het consumentenrecht moeten alle oversluitvergoedingen die in rekening zijn gebracht, volledig terugbetaald worden.

Oversluitclaim strijdt daarvoor. Oversluitclaim heeft de banken uitgenodigd om in onderhandeling te treden over een collectieve regeling. De banken zijn daar vooralsnog niet toe bereid. Er zullen daarom rechtszaken gevoerd moeten worden.

Het is niet mogelijk om één rechtszaak tegen alle banken samen te starten. Daarom heeft Oversluitclaim ervoor gekozen om meerdere van haar deelnemers te ondersteunen in de juridische procedures die zij op eigen naam tegen hun bank zijn gaan voeren. In deze procedures wordt de volledige terugbetaling van de betaalde vergoeding gevorderd. Als deze procedures worden gewonnen wil Oversluitclaim opnieuw in onderhandeling treden met de banken over een collectieve regeling. Zijn de banken daar dan nog steeds niet toe bereid, dan zullen meer procedures moeten volgen.

 

Banken rekenen een te hoge boete voor oversluiten

Banken eisen een veel te hoge boete voor oversluiten. Deze boeterente is veel hoger dan de schade die de bank lijdt. Oversluitclaim heeft uitgerekend dat de boeterente die de banken berekenen per klant gemiddeld 15% te hoog is. Dit komt neer op ruim € 3.020 per hypotheek.

Mensen die ooit een boete betaald hebben, zijn dus fors benadeeld. Bovendien wordt het zo voor veel mensen onaantrekkelijk gemaakt om over te stappen naar een hypotheek met een lagere rente.

AFM bevestigt het: Banken bereken boetes verkeerd

Een onderzoeksrapport van maart 2017 van de AFM bevestigt dat banken de oversluitboete inderdaad verkeerd berekenen, zoals wij al sinds 2016 claimen. Dat was goed nieuws! Uit een vervolgonderzoek (https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2018/juni/onjuiste-berekeningen-vervroegde-hypotheekaflossing) van de AFM in maart 2018 blijkt dat de banken de oversluitboetes toen nog steeds niet goed berekenden. De AFM is overigens niet bevoegd om de hypotheekaanbieders te verplichten de betaalde oversluitvergoedingen volledig terug te betalen. Daarvoor is de Oversluitclaim!

Dus heb je in het verleden een boete betaald, extra afgelost of heb je niet overgesloten maar bijvoorbeeld rente gemiddeld omdat de boete te hoog was? Dan ben jij gedupeerd! Schrijf je dan nu in voor de Oversluitclaim!